۱۳۸۹ دی ۱, چهارشنبه

مسجد جامع اقلید

مسجد جامع اقلید بیانگر هویت فرهنگی و مذهبی فارس
اقلید در منابع تاریخی از آن به نام "کلیل" به معنی کلید یاد شده و در متون تاریخی به "کلید گشودن فارس" لقب گرفته است.

در شهرستان اقليد آثار و يادمانهايي از گذشته هاي دور بجاي مانده که بر ردي از تمدن ايران باستان تاکيد دارد و يادمانهاي ارزشمند اسلامي آن نشان از هويت فرهنگي و مذهبي اين شهر را با خود حفظ کرده است.
مسجد جامع اقليد يکي از مساجد قديمي ايران است که از گذشته هاي دور مکاني مقدس بوده و يکي از شاخصه هاي هويت مذهبي اين شهر محسوب مي شود.
اين مسجد علاوه بر عظمت معنوي ، با دو نهر جاري از دو چشمه متفاوت ، ابهت طبيعي ويژه را در برگرفته است.
مسجد جامع اقليد علاوه بر قدمت هزار ساله و معماري زيباي اسلامي ، يادمانهاي هنري و تاريخي ارزشمندي را در خود نگه داشته است.
کتيبه چوبي مسجد جامع اقليد که حکايت از تعمير و مرمت اين مسجد مسجد در سال 849 هجري قمري دارد و به گفته بزرگترهاي اقليدي پيش از اين در ديواره مسجد نصب بوده ، هم اکنون در سر در ورودي مسجد جاي گرفته است.
منبر زيبا ، بي نظير و منبت کاري شده مسجد که از چوب گردوي نفيس ساخته شده ، يادگاري از هنرمندان دوره صفويه در سال 1008 هجري قمري است که نه تنها به لحاظ هنري بلکه به لحاظ ميراثي و تاريخي بسيار ارزشمند است.
يک نويسنده و محقق اقليد شناس مي گويد: مسجد جامع اقليد که يکي از آثار بي نظير اسلامي در شهرستان اقليد است به لحاظ معنويت و تقدس ، اين مسجد يکي از دلايل مهم هويت مذهبي شهر محسوب مي شود.
به گفته محمد علي تدين، منبر مسجد جامع که به لحاظ هنري از ويژگيهاي خاصي برخوردار است يکي از ميراث با ارزش اقليد است که با ارتفاع دو متر و منبت کاريهاي بسيار نفيس بر روي چوب گردو ساخته شده است.
وي افزود: منبر مسجد جامع اثر بي بديل محمد بن عقيل اقليدي ، هنرمند تواناي اين خطه است که با توجه به ارزش هنري و تاريخي آن ، بايد اين اثر براي آيندگان حفظ و نگهداري شود .
وي بيان کرد: نمونه اين منبر در يکي از مسجدهاي اصفهان وجود دارد که بر اساس مدارک موجود سازنده اين دو منبر يک هنرمند است.
وي ادامه داد: همچنين کتيبه مسجد جامع اقليد يکي ديگر از آثار با ارزش فرهنگي است که در سر در بيروني مسجد نصب شده و هيچگونه حفاظي بر روي آن تعبيه نشده است.
وي اضافه کرد: اين آثار ارزشمند که مي توان گفت به حال خود رها شده اند ، جهت مانايي و پايداري براي گويايي هويت فرهنگي و مذهبي شهرستان به نگاه ويژه مسوولان نياز دارند.
يکي از دوستداران ميراث فرهنگي در اقليد گفت: علاوه بر قدمت مسجد جامع اقليد ، منبر ، کتيبه و سنگ هاي تاريخي موجود در مسجد از ارزش ميراثي بالايي برخوردار هستند.
بهمن شريف زاده افزود: منبر مسجد جامع در اثر بي توجهي و به هيچ انگاري در حال نابودي است ، بر روي چندين قسمت از اين منبرآثار سوختگي نمايان است.
وي بيان داشت : در تعميرات اخير مسجد از اين منبر بعنوان نردبان براي رنگ کردن سقفها استفاده شده که چند پله آن خراب شده و آثار رنگ بر روي آن مشاهده مي شود.
به گفته وي ، کتيبه ارزشمند مسجد ، در برابر نور آفتاب ، باران ، سرما و گرما بي رمق شده و نياز به حفاظت دارد.
وي ادامه داد: اگر اين کتيبه بايد در جاي کنوني ماندگار باشد بايد با حفاظي شيشه اي پوشيده شود تا بيش از اين از بين نرود در غير اينصورت بايد به جايي ديگر از مسجد منتقل شود.
وي اضافه کرد: چندين سنگ تاريخي در بدنه ديوارهاي ورودي مسجد تعبيه شده که بايد مورد توجه بيشتر قرار گيرد.
رييس شوراي اسلامي شهرستان اقليد معتقد است : متاسفانه در بخش حفاظت ، مرمت و نگهداري آثار تاريخي در اين شهرستان تلاشي نشده است.
حميد رضا ثابت اقليدي مي گويد: آثار تاريخي بيانگر هويت يک منطقه است ، اما بسياري از آثار در اين شهرستان هنوز شناسنامه فرهنگي ندارند و برخي آثار که ارزش ملي دارند به ثبت نرسيده اند.
وي برخي آثار را فراموش شده عنوان مي کند و مسجد جامع را يکي از اين آثار مي داند و خواستار توجه ويژه مسوولان ميراث فرهنگي به اين مهم است.
امام جمعه اقليد مسجد هزار ساله جامع اقليد را مايه برکت معنوي و مذهبي شهرستان قلمداد مي کند و مي گويد: اين مسجد نشانه مذهبي بودن اين شهرستان از گذشته هاي دور است.
حجت الاسلام شيخ محمد صادق طالبي ، وجود دو نهر آب در اين مسجد ، وجود آثار بي نظير کتيبه ، منبر و سنگ قبرهاي تاريخي در آن را يکي از توانمنديهاي مسجد جامع به عنوان جاذبه گردشگري مذهبي عنوان مي کند.
نماينده ميراث فرهنگي مي گويد: حدود يکصد اثر تاريخي در شهرستان اقليد شناسايي شده که تاکنون 45 اثر به ثبت رسيده است .
محمد رضا قلندري گفت: سازمان ميراث فرهنگي در تلاش است تا آثار ديگري از اين شهرستان را در زمره آثار ملي ثبت شده معرفي کند.
وي اظهار مي دارد : سازمان مرکزي ميراث فرهنگي نمايندگان اين سازمان در شهرستانها را از هرگونه اظهار نظري در مورد آثار و بناها ي تاريخي منع کرده است و اجازه هيچگونه مصاحبه اي را ندارند.ک/4 

551/680

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 879203